5. In België

Inhoud

5.1 Onderwaterzetting 

5.2 Wie spreekt de waarheid 

5.3 Propaganda tijdens WO1


    • Info uit filmpje en ppt halen.
    • Je kan uitleggen hoe, waar en wanneer de Duitsers tot stilstand zijn gebracht door het Belgische leger.
    • Je kan voorbeelden geven van historische bronnen
    • Je kan bronnen onderverdelen in geschreven en ongeschreven bronnen.
    • Je kan info halen uit historische bronnen
    • Je kan kritisch staan t.o.v. bronnen/nieuwsberichtgevingJe kan redenen bedenken waarom journalisten tijdens WOI de feiten verdraaiden.

    5.1 Onderwaterzetting

    In deze video legt Professor emeritus Luc De Vos je uit hoe de onderwaterzetting of inundatie van de IJzervlakte in 1914 precies in zijn werk ging.

    De onderwaterzetting of inundatie van de IJzervlakte in 1914 vond plaats aan de Ganzepoot in Nieuwpoort. Dit is een groot complex aan vaarten en kanalen. Het verschil tussen beide is dat een vaart niet ingedijkt is en hier spreekt men bijgevolg over verlaten en niet over sluizen. Een kanaal echter is wel ingedijkt en beschikt wel over een sluis. Wanneer deze verlaten bij hoogtij worden opengezet, stroomt het water naar de polders en wordt land onder water gezet.

    5.2 Wie spreekt de waarheid 

    Net als journalisten moeten historici steeds op zoek gaan naar betrouwbare bronnen.

    Historici maken een onderscheid tussen geschreven bronnenen ongeschreven bronnen.Soms worden de ongeschreven bronnen nog verder ingedeeld in materiële voorwerpen (archeologische voorwerpen, afbeeldingen) en mondelinge overleveringen.  


    Opdracht 1: Geef voorbeelden van geschreven bronnen en noteer wat we mogelijks teweten zijn gekomen hierdoor over WO1.

    Hoe ga je aan de slag? Je duwt rechts onderaan op + en schrijft in de titel jouw voor - en achternaam en bij "iets schrijven" geef je jouw voorbeeld

    Gemaakt met Padlet

    Opdracht 2: Geef voorbeelden van ongeschreven bronnen en noteer wat we mogelijks teweten zijn gekomen hierdoor over WO1.

    Hoe ga je aan de slag? Je duwt rechts onderaan op + en schrijft in de titel jouw voor - en achternaam en bij "iets schrijven" geef je jouw voorbeeld.

    Gemaakt met Padlet

    De Duitsers veroverden Antwerpen op 10 oktober 1914. De volgende dagen kon je in buitenlandse kranten deze berichten lezen.

    • Kölnische Zeitung (Duitse krant): Toen de val van Antwerpen bekend werd, werden de kerkklokken geluid. (Het is een Duitse krant: de journalist bedoelt dat in Duitsland de klokken werden geluid om de overwinning te vieren.)
    • Le Matin (Franse krant): Volgens de Kölnische Zeitung werden de priesters in Antwerpen gedwongen de kerkklokken te luiden toen de stad gevallen was.
    • The Times (Londense krant): Volgens wat Le Matin vernomen heeft uit Keulen werden de Belgische priesters, die weigerden de kerkklokken te luiden toen Antwerpen gevallen was, uit hun ambt ontzet.
    • Corriere delle Sera (Italiaanse krant): Volgens berichten van The Times uit Keulen - via Parijs - werden de ongelukkige priesters die weigerden de kerkklokken te luiden toen Antwerpen gevallen was, veroordeeld tot dwangarbeid.
    • Le Matin (Franse krant): Volgens berichten van de Corriere della Sera uit Keulen - via Londen - kregen we bevestiging van het feit dat de barbaarse veroveraars van Antwerpen de ongelukkige priesters, die heldhaftig weigerden de kerkklokken te luiden, gestraft hebben door hen als levende klepels met het hoofd naar beneden in de klokken te hangen.

    Opdracht 3: Denk hier even over na:

    Wat gebeurt er met het oorspronkelijke bericht in de Kölnische Zeitung? 

    Welke redenen kunnen de verschillende journalisten hebben om de feiten te verdraaien?

    Wat kun je hieruit besluiten in verband met historische bronnen?

    To do opdracht 3: Bespreek je antwoorden hier in de chat, klik opnieuw weer eerst op "set name" en kies voor "temporary name". Je gebruikt jouw eigen naam. Vanaf dan kan je een bericht verzenden. 

    5.3 Propaganda tijdens WO1

    Opdracht 1: Download het document en vervolledig het. Als je klaar bent, dien je dit in op SmartSchool. 

    ©2020 Emilie Slegers - SNOR Duffel 
    Mogelijk gemaakt door Webnode
    Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin