3. Vluchten
Waarom?
- Je leeft je in de situatie van oorlogsvluchteling in.

Zo'n tien miljoen Europeanen sloegen tijdens de Eerste Wereldoorlog op de vlucht. Soms om te ontkomen aan vijandige legers, soms omdat ze tussen twee vuren terechtkwamen.
Opdracht 1: Noteer je antwoord op volgende vragen rond een mindmap en vul deze aan met je antwoorden die je op deze pagina vindt.
- Stel dat je moet vluchten voor een oprukkend leger of voor een aanval. Je mag maar 2 voorwerpen meenemen: wat zou je kiezen en waarom?
- Geef twee redenen waarom mensen vandaag op de vlucht slaan?
- Noteer drie landen waaruit asielzoekers afkomstig zijn.
Opdracht 2: Verschil vluchteling en asielzoeker

Klik op de knop en bezoek de pagina van "Klasse". Ga na wat de verschillen zijn tussen een vluchteling en een asielzoeker. Ook de antwoorden die je hier vindt plaats je op je mindmap.
Ook het neutrale Nederland kreeg tijdens de eerste wereldoorlog met vluchtelingen te maken. Na de Duitse aanval op Antwerpen, begin oktober 1914, trokken bijna een miljoen Belgen naar hun noorderburen. Hoe ging Nederland destijds met vluchtelingen om?

Na het uitbreken van de oorlog liet koningin Wilhelmina er in de troonrede geen misverstand over bestaan: 'Nederland ontvangt met open armen alle ongelukkigen die binnen zijn grenzen toevlucht zoeken.'
Het waren voornamelijk Belgen die uit angst voor Duits oorlogsgeweld een veilig heenkomen zochten. Veel Nederlanders namen tijdelijk een Belg in huis. Het Rijk stelde daar een vergoeding van 35 cent per volwassene en 20 cent per kind tegenover.
Neem een duidelijke foto van jouw mindmap en voer deze in via SmartSchool.
Criteria:
- Je geeft jouw mening omtrent vluchtelingen
- Je geeft aan wat het verschil is tussen een vluchteling en een asielzoeker
- Je maakt duidelijk dat je de website van Klasse hebt bekeken (voorbeeld geven, detail aanhalen)
- Je mindmap is duidelijk leesbaar en ordelijk